fbpx
0949173422 Пн.–Сб. c 8:30 до 17:00 info@likarium.com.ua

Біль у серці

  • Home
  • -
  • Блог
  • -
  • Біль у серці
 Біль у серці

Не завжди дискомфорт за грудиною, в ділянці серця, є серцевим болем. І навпаки, біль, який на нашу думку не пов’язаний з серцем, може бути тривожним дзвіночком про проблеми у головному органі людини.

Часто пацієнти дають такі визначення: коле, тисне, стискає, пече, ниє, тягне, пронизує. Біль може відчуватися на невеликій ділянці, або розливатися на всю грудну клітину. Біль може віддавати в плече, руку, шию, нижню щелепу, живіт, під лопатку. Біль може з’являтися на кілька хвилин, або тривати годинами чи навіть днями.

Причин болю в ділянці серця безліч. Насамперед, це хвороби серця: стенокардія, інфаркт міокарда, запалення серця і його оболонок, ревматичні ураження. Нерідко джерело болю знаходиться поза серцем – при неврозі, захворюваннях грудного відділу хребта і ребер, проблемах шлунково-кишкового тракту та багатьох інших.

Між іншим, якщо пацієнт детально і яскраво описує біль в ділянці серця, вважає, що кожного разу біль різний, як і його тривалість, – швидше за все, це не серцева патологія.

Розпізнати, чи це серцево-судинна патологія, чи це невралгія, чи прояви сколіозу, остеохондрозу та інших «несерцевих» захворювань, може лише лікар. 

Щоб визначити причину болю в серці, слід пройти кваліфіковане обстеження, насамперед, зняти електрокардіограму. Якщо потрібно – стрес-тест, тобто, запис електрокардіограми під час фізичних навантажень,  холтерівське добове моніторування ЕКГ, добовий моніторинг артеріального тиску, провести низкук аналізів. Можливо проведення ехокардіографії (УЗД серця). Якщо це справді, серцевий біль, можливо, знадобиться дослідити стан коронарних артерій (коронарографія). Щоб виключити усі «несерцеві» причини болю в серці, інколи потрібно провести рентгенографію, комп’ютерну та магнітно-резонансну томографію хребта.

І головне: враховуючи, наскільки за останній час «помолодшали» інфаркт міокарда, ішемічна та гіпертонічна хвороби, а також те, що багато хвороб зараз протікають безсимптомно,  нехтувати візитом до лікаря не варто. Краще пересвідчитись, що ваш біль не має нічого спільного з кардіологією, ніж довести себе до реанімації. Тому краще звернутись до лікаря-кардіолога, та провести діагностику.

[an error occurred while processing the directive]